gimaneyes
#mokhtardahari #lagend #10 #teammalaysia #malaysiaboleh #TANAHTUMPAHDARAHKU #AFFSuzukiCup #negaraku
10 - lagend - mokhtardahari - affsuzukicup - tanahtumpahdarahku - malaysiaboleh - teammalaysia - negaraku -
mashemaro_mashe -
instagram
misi4rata_official
Masanya sudah tiba , Seperti yang dijanjikn , abam Perkenalkan baju raglan lengan #tigasuku #misi4rata Kain dijamin berkualiti tinggi , Tebal,lembut,selesa dan gebu bak pao makcik kantin abam sekolah rendah dulu2 Size: S-XXL Size standard size basic tee Abam akan buka pra-pesan Selama tiga minggu 24/11/2014 - 13/12/2014 Cara2 untuk pra-pesan boleh hubungi talian di atas , whatsapp Sangat dialu-alukan Harga Rm40(baju Rm35+postage Rm5) SEKIRANYA ORDER MELEBIHI 1PCS BAYARAN POSTAGE TETAP RM5 PENGHANTARAN POS LAJU Mari mulakan pra pesan anda ! Stay tuned with us ! Thank you for your support ! #misi4rata #keepsupportus #supportus #lokalkampus #lokal #local #lokalah #art #design #negaraku #malaysiadesign #hitam #pablik #kmj #kms #kmm #kmtj #kmph #kmp #kmk #kmtk #kmpp #kmpk #kml #sayajual #thanks #maribeli
art - supportus - keepsupportus - misi4rata - maribeli - design - thanks - tigasuku - malaysiadesign - kmph - sayajual - lokal - pablik - kmpp - kmm - kml - kmk - kmj - negaraku - lokalkampus - kmpk - kms - kmp - lokalah - hitam - local - kmtj - kmtk -
nornajwamn_ : #kmkt
adamfaizal_ : @nrzrnzmri jom beli skli~
misi4rata_official : sabau @adamfaizal_ sat lagi sampai kemenes bendaalah ni.. same mcm thn lepas, inshaAllah ade sticker lagi.. hehehe
yanashabri - nurmaisaraahh - helmiazahree - nanadnextra -
instagram
aqeembi
Bosan beb. #my_malaysiaku #vsco #genggua #negaraku #ngantok
negaraku - my_malaysiaku - vsco - ngantok - genggua -
farramint - shahrul_irwan8 - akmarfarida - tgahmadnizamuddin -
instagram
zintphotographic
Negaraku πŸ’• #vscocam #vsco #ig_malaysia_ #igers #igersmalaysia #ig_terengganu #vscolandscape #negaraku #harimaumalaya #zintphotographic #zintphotomotion
vsco - igersmalaysia - zintphotographic - harimaumalaya - ig_malaysia_ - negaraku - vscolandscape - zintphotomotion - igers - vscocam - ig_terengganu -
shifazamri : Ade mane long?
zintphotographic : @shifazamri ad unisza..πŸ˜ƒ
shifazamri : Ade bando ea long...
nizamsyafiq - aimantashk - ofnilahfathin - jimkhairi -
instagram
senivisual_art
#hibiscus #red #redhibiscus #flower #paintings #painting #mixedmedia #artlesson #student #lydiarenee #colourpencils #bungakebangsaan #nationalflower #negaraku #freetime
hibiscus - flower - paintings - nationalflower - lydiarenee - negaraku - artlesson - red - freetime - student - mixedmedia - bungakebangsaan - painting - redhibiscus - colourpencils -
benbella_marzahan - mypapicha - myeverythingcollege - joshua_sottile -
instagram
mrfami
jagadiauntukku - percayalah - merdeka - country - 57 - malay - negaraku - maju - malaysiaboleh - pertamakali - selfie - islam -
fufastore : 😍😍😍
mrfami : malaysian ! #merdeka #57 #maju #malaysiaboleh #negaraku #jagadiauntukku #selfie #islam #percayalah #pertamakali #malay #country
meorarif94 : Keep it up
powerbankori - apolah011 - syaxoe -
instagram
misi4rata_official
hye guys! abam perkenalkan baju jenis cotton warna HITAM even warna ni sangat common tapi senang utk disesuaikan dgn pakaian lain. abam akan buka pra-pesan selama 3 MINGGU (pembetulan drpd post lepas) 24/11/2014 - 13/12/2014 (ahad) cara2 utk pra - pesan boleh hubungi talian di atas, whatsapp sgt dialu-alukan saiz : S -XXL warna : Black, White, Dark Grey (rare) short sleeve : RM30 (baju RM25 + POSTAGE RM5) long sleeve : RM35 (baju RM30 + postage RM 5) (baki akan dipulangkan) SEKIRANYA ORDER MELEBIHI 1PCS, BAYARAN POSTAGE TETAP RM 5 penghantaran pos-laju mari mulakan pra-pesan anda! peringatan mesra kepada "member2 takdehal", pra pesan ini akan mengambil kurang lebih 3 / 2 minggu selepas tarikh pra-pesan ditutup pada 14/12/2014 untuk kerja2 penghantaran dan pembikinan, harap kalian mengerti stay tuned with us! thank you for your support! #misi4rata #keepsupportus #supportus #lokal #lokalah #local #lokalkampus #art #design #negaraku #hitam #pablik #malaysiadesign #malaysia #matricsstudents #matricsstudent #kms #kmph #kmm #kmj #kmtj #kmtph #kmk #kmp #kmpp #kmtn #kmtk #politeknik #sayajual #thanks
art - misi4rata - supportus - politeknik - keepsupportus - kmtph - malaysia - design - thanks - malaysiadesign - sayajual - matricsstudent - lokal - pablik - kmpp - kmm - kmk - kmj - negaraku - lokalkampus - kms - kmph - kmp - matricsstudents - lokalah - kmtn - hitam - local - kmtj - kmtk -
_haireal : Ada jual gelang kaki dan rantai tak abam ?
misi4rata_official : bhahhaa.. setakat ni belum lagi lah adek oi! inshaAllah akan datang.. ye @_haireal
afeeq_chippayakul_chayond : @_haireal cm plu je dok minta gelang kaki. Hahaha. SORRY bro
misi4rata_official : bhahahaha.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚ bio kan aje, nak tgk panslain die jauh tak boleh pergi, takat ni abam bagi 🌟🌟🌟🌟 @afeeq_chippayakul_chayond
fiqa_alin : Byk student KMJ je yg jdik model.. Ex student ley order ta?
misi4rata_official : ade je ex student kmns.. boleh boleh.. terbuka kepada semua @fiqa_alin , sekarang tgh pra pesan, so jgn lupa whatsapp..takut melepaih laei..
maelohsem - joycewong0323 - fariza_hashim - ilyayasminee -
instagram
sumieiexora
#subhanauallah #indahnyasuasana #masjid #masjidselatmelaka #masjidmalaysia #negaraku #bertuah #mymomentxperia #myxperiaz #myinsta
bertuah - myinsta - masjidselatmelaka - subhanauallah - myxperiaz - negaraku - masjidmalaysia - masjid - mymomentxperia - indahnyasuasana -
norlailamohdyusoff - 786_786_786_ -
instagram
azwanrash
Sunyi tidak bererti kita bersendirian..cuma kita di uji adakah kita mampu untuk menghadapinya atau kita akan mengalah dan terus mengeluh..ingatlah Dia sentiasa bersama kita.. #awesome #menunggu #negaraku #bersinardalamgelap #cinta #cheftobe #culinary #caribini #cute #kitasama #havefun #growtholder #future #finding #selamanyapahangdarulmakmur #superpowerchef #alhamdulillah #pejuangku #instasize #terusberjuang #ThankyouAllah #takutbini #anaknakal #waiting #wife #waahhh #krpsi #respectallfearnone
cute - respectallfearnone - superpowerchef - waahhh - awesome - takutbini - pejuangku - cheftobe - terusberjuang - caribini - cinta - kitasama - anaknakal - menunggu - havefun - growtholder - selamanyapahangdarulmakmur - thankyouallah - wife - bersinardalamgelap - alhamdulillah - instasize - negaraku - culinary - waiting - future - krpsi - finding -
aliexxp : Hashtag awak mahal πŸ’²πŸ’²πŸ’² . Nah muah sikit πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹
ha3iqmhm_ : Duduk kat lalang, pastu jadi lalang liverpool plak kau ! Hmmm
azwanrash : @ha3iqmhm_ asal lalang lak??
syaminho - kull_ampu - ha3iqmhm_ - fitri_j -
instagram
buku5clothing
Dalam pembikinan tees #negerikuSelangor #lokalah #lokalahMY #sapotLokalah #streetwearMalaysia #madeInMalaysia #buatanAnakMelayu #buku5clothing #BukuLimaTropper #clothingMalaysia #sayajual #havoc #kedah #perak #perlis #kelantan #terengganu #pahang #penang #selangor #negeri9 #melaka #johor #sabah #sarawak #kakishopping #nevergiveup #negaraku #tanahBertuah #ShahAlam
sarawak - negerikuselangor - kedah - penang - perlis - selangor - sabah - kelantan - kakishopping - buatananakmelayu - terengganu - streetwearmalaysia - perak - clothingmalaysia - buku5clothing - sayajual - tanahbertuah - bukulimatropper - melaka - shahalam - madeinmalaysia - havoc - negaraku - sapotlokalah - johor - nevergiveup - lokalah - pahang - negeri9 - lokalahmy -
wasteful_1ya : cool picture! β›Ί
amsrichdeco : Awesome insta!!! Visit me too πŸ‘Œ
pokamirularip - crop.media.studio - satusin - arikaivy -
instagram
ku_alam
Almarhum Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Alauddin Sulaiman Shah ketika dilantik sebagai Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Persekutuan Tanah Melayu Manakala Almarhum Tuanku Syed Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertuan Agong Persekutuan Tanah Melayu. Sekitar 14 April 1960. #wangsamahkotaselangor #suleimanclan #sultanofselangor #wms #heritage #malaysia #negaraku
negaraku - malaysia - wangsamahkotaselangor - sultanofselangor - heritage - wms - suleimanclan -
calinaculaks : Salam @ku_alam dr kerabat raja makah jgk kan
ku_alam : Idak... Kite Kerabat Bukan Dato pun bukan... Hehee... Puak Hilir aje.. hehehe
calinaculaks : Xpe la.jnji kt kubur dlm liang lahad jgk yg sama.hehehe
ku_alam : yeeeeetttt
maddmfc - calinaculaks - rajefreestyler -
instagram
ku_alam
Institusi Raja dijamin oleh Perlembagaan. Walaupun Ahli Dewan Parlimen ( Yang Berhormat) mempuyai kebebasan untuk membuat apa-apa pernyataan berkaitan raja-raja Melayu, namun tidak dibenarkan untuk menganjurkan atau mencadangkan pemansuhan institusi raja dalam apa jua prosiding Parlimen (per. 63(5). Pindaan Perlembagaan terhadap apa jua peruntukan berkaitan Majlis Raja-Raja (per. 380 dan keutamaan raja (per. 70) jua tidak boleh dilaksana tanpa perkenan Majlis Raja-Raja (per. 159(5). Undang-undang jenayah negara jua menjaga kedudukan Raja-Raja Melayu. - Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana Perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu yang jika sabit kesalahan, hukumannya gantung sampai mati. - Seksyen 121 (1B) kerana merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan raja pemerintah sebuah negeri yang jika sabit kesalahan, hukumannya pula adalah penjara seumur hidup. #heritage #malaysia #negaraku #tanahmelayu #aktahasutan #wangsamagkotaselangor
negaraku - malaysia - tanahmelayu - heritage - aktahasutan - wangsamagkotaselangor -
puteri_jalil - pok_nik888 - zamri_pak_ali - hazreewahid -
instagram
nursuccesswealthadvisor
#kejayaan #kebahagian #nursuccesswealthadvisor #perundingtakaful #penasihatkewangan #daretofail #daretowin #perundingkewanganislam #unitamanah #takaful #malaysia #tanahtumpahdarahku #negaraku #21tahun #berjaya #kaya #facebook #twitter #iamrich #wearerich #motivasi
kejayaan - kebahagian - twitter - iamrich - unitamanah - malaysia - facebook - kaya - wearerich - berjaya - penasihatkewangan - perundingkewanganislam - motivasi - daretofail - negaraku - takaful - nursuccesswealthadvisor - 21tahun - daretowin - tanahtumpahdarahku - perundingtakaful -
cumieaizi - hidayat_jaiudin - alnadzmy - akma6532 -
instagram
shidarania
Rania bersajak#negaraku Malaysia
negaraku -
cymashe - abentrazzak -
instagram
urulnurulhuda
Sungguh semangat org org Malaysia ☺️ #AFFsuzukicup #Malaysia #Negaraku #Sg
negaraku - malaysia - sg - affsuzukicup -
dnlhql : Kak, ape no. Kakak?
urulnurulhuda : Ask from yr mom... Haha @dnlhql
dnlhql : Ohh mama ade eh? Okok
urulnurulhuda : @dnlhql ofcourse 😊
syahidahazli - davidcovero - farismatni - jodieyyy -
instagram
alif_najmi97
Just now ☺ #AFFSUZUKICUP2014 #malaysia #disinilahirnyasebuahcinta #negaraku #tanahairkita #harimaumalaya #selamanyaharimaumalaya #teammalaysia
selamanyaharimaumalaya - disinilahirnyasebuahcinta - tanahairkita - harimaumalaya - negaraku - malaysia - affsuzukicup2014 - teammalaysia -
way727 : πŸ’―πŸ’―
nayli_syasya - mohdrazman_97 - amarzaireen - muhammadnuruddin -
instagram
aixat13
#negaraku
negaraku -
ezreensofia - syvzwvn219 - ajibillero - pejalothman -
instagram
kh4lilul
"It Takes The 12th Man To Lift The 11 On The Pitch To Glory" Match Day Malaysia vs Myanmar Kick Off 5pm At Jalan Besar Stadium, Singapore Live on TV3 & Fox Sports #Malaysia #Negaraku #TanahTumpahnyaDarahku #HarimauMalaysia #HarimauMalaya #TeamMalaysia #ImWithMalaysia #AFFSUZUKICUP #MASvsMYA #Football #SupportLocalFootball Credit: To The Photographer For Taking This Beautiful Photo Of The Fans(12th Man) At Stadium National Bukit Jalil Back In 2012
tanahtumpahnyadarahku - harimaumalaya - football - harimaumalaysia - negaraku - malaysia - affsuzukicup - supportlocalfootball - imwithmalaysia - masvsmya - teammalaysia -
daphnecharmain - djtista25 - fazlymie_23 - brendonmeango -
instagram
universal_jersey
Sing along guys! Negaraku.. Tanah tumpahnya darahku Rakyat hidup bersatu dan maju Rahmat bahgia tuhan kurniakan Raja kita selamat bertahta Rahmat bahgia tuhan kurniakan Raja kita selamat bertahta #negaraku #harimaumalaya #FAM #aff #suzukicup #asean #malaysia #bola #dollahsalleh #hitamkuning #ultrasmalaya #tanahtumpahnyadarahku #astro #astroarena #rtm
bola - astroarena - tanahtumpahnyadarahku - malaysia - rtm - harimaumalaya - aff - suzukicup - asean - hitamkuning - astro - fam - ultrasmalaya - dollahsalleh - negaraku -
alif_asyraf95 - dk_aisha_me - hezekia_dave - ubaidillah01 -
instagram
iamirwan
#vscocam #lovepiccmalaysia #piccmalaysia @piccmalaysia . You Know What I feel so Proud To Our 4th Prime minister " Tun Mahathir " had Make The Putrajaya Become A International City Places and The best Of meeting Places All Around The World . That Why As A Malaysia People We Should Says " SAYA ANAK MALAYSIA " #Bangga #Negaraku #BestCity #World #CintaAkanNegara
bangga - lovepiccmalaysia - bestcity - negaraku - piccmalaysia - cintaakannegara - world - vscocam -
anishamatakashi - alvnmxx - natra_pilus - hikmatulmaghfirah -
instagram
buku5clothing
Abg nmpk bergaya dgn menggayakan tees #TRAFFICMAN bersama superbike nya...hati2 ye bang...jumpe pak polisi jalan kasi tunduk... Tq sapot @buku5clothing #lokalah #lokalahMY #sapotLokalah #streetwearMalaysia #madeInMalaysia #buatanAnakMelayu #buku5clothing #BukuLimaTropper #clothingMalaysia #sayajual #havoc #kedah #perak #perlis #kelantan #terengganu #pahang #penang #selangor #negeri9 #melaka #johor #sabah #sarawak #kakishopping #nevergiveup #negaraku #tanahBertuah #ShahAlam
sarawak - kedah - penang - perlis - selangor - sabah - kelantan - kakishopping - buatananakmelayu - terengganu - streetwearmalaysia - perak - clothingmalaysia - buku5clothing - sayajual - tanahbertuah - bukulimatropper - melaka - shahalam - madeinmalaysia - havoc - negaraku - trafficman - sapotlokalah - johor - nevergiveup - lokalah - pahang - negeri9 - lokalahmy -
angeline_jiaxuan : Great one!
whipler : Wow!
irfanhaziq - syiraziyusoff - rizz_qann - kalerbydee -
instagram
dzulman4eva
Loving the heritage ~I ain't willing to sell it to anyone~ #forevermalaysia #negaraku
negaraku - wisewordfromme - forevermalaysia -
dzulman4eva : Btw,don't believe anyone that want this things at all cost #wisewordfromme
deventommy - sah_pique27 - irmajaiman - rapiilicious -
instagram
cikseed
#negaraku #nationalanthem #kids #putrajaya #picc #karnivalupinipin #upinipin
negaraku - kids - nationalanthem - putrajaya - karnivalupinipin - upinipin - picc -
cikseed : @yyyaat tengok ABANG REMIN NI. HANH TENGOK K. PERNUH PERASAAN
_iambelillypad : Seed.....awat comei sgt niii!!!!!!
cikseed : @_iambelillypad dia sangat excited. I cant even say NO tau. X sampai hati. Ahahaha
_iambelillypad : Yalaaaa. Hahahaha. Biaq jaaa. Org sekeliling xpi tampaq dia ka? Kalau aku gomoi dah..geramm!! Hahahahaha
cikseed : @_iambelillypad dia naik stage sebelum orang suruh lagi k. Standby seksiap tepi tangga. Kena suruh turun pun dia x pedulik. Waaa. Nanes.
yyyaat : hahahahahahahahahah macam retiii
cikseed : @yyyaat ahahahahahhaa cant stop laughing k
nnursyahira - nzuhayahya - _iambelillypad - fuadlyn -
instagram
lelakipink
Malaysia is Now On Top... I'm So Proud... Congrats! Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak... #IMD #TopWorldsBusinessRank #Malaysia #Top5 #Investment #Development #Rediness #Appeal #Economics #ProudMalaysian #OnTop #DatukSeriNajibTunAbdulRazak #PrimeMinister #Congratulations #Wawasan2020 #TeamMalaysia #Negaraku #TanahTumpahDarahKu #LetsTogetherSupport #1Malaysia #Penang #Penangites #Malaysia #Malaysian
development - datukserinajibtunabdulrazak - penang - top5 - topworldsbusinessrank - wawasan2020 - malaysia - letstogethersupport - primeminister - investment - penangites - 1malaysia - proudmalaysian - congratulations - imd - economics - malaysian - ontop - negaraku - rediness - tanahtumpahdarahku - appeal - teammalaysia -
chelseamlogan : Nice!
angelapoteet - smallroomthree9 - nickheldreth - witherell2015 -
instagram
mynndawg
Headin' home 😘 #negaraku #masairlines #malaysianairlines #kualalumpur #malaysia
negaraku - malaysianairlines - malaysia - kualalumpur - masairlines -
winstonwinston1 : Safe Trip back!
seemou_official : Love this page
mynndawg : Thanks bro! @winstonwinston1 @seemou_official
ezhanzhafraan - lonerever - awesomeproven - spikyrocksluvshoppe -
instagram
iskandarocco
#Malaysia's goalkeepers' kits for the #AFFSuzukiCup 2014 • Jersi-jersi penjaga gol #HarimauMalaya untuk kejohanan • Maglie portieri delle squadre nazionali #Malesia di calcio #nikefootball #unleash #riskeverything #footballshirt #DemiMalaysia #TanahTumpahnyaDarahku #Negaraku #kitroom
negaraku - tanahtumpahnyadarahku - demimalaysia - harimaumalaya - riskeverything - malesia - footballshirt - malaysia - kitroom - affsuzukicup - unleash - nikefootball -
shahamirul : Qline eh bro ?
iskandarocco : @shahamirul haah Qline. Keeper merah cantik kot.
shahamirul : Berkenan pulak kat kelabu, hehe kalau ada hijau kan best
iskandarocco : @shahamirul kalau tak dapat yang ni, dapat template dah cukup bagus. Tapi kena DIY la.
bangchiq_alief : Melting ngn yg merah
muhdaqeel_ - muhammad_rafi11 - altonmark - simonedbona -
instagram
iskandarocco
#Malaysia's home and away kits for the #AFFSuzukiCup 2014 • Jersi 'home & away' #HarimauMalaya untuk kejohanan • Maglie casa e trasferta delle squadre nazionali #Malesia di calcio #nikefootball #unleash #riskeverything #footballshirt #DemiMalaysia #TanahTumpahnyaDarahku #Negaraku #kitroom
negaraku - tanahtumpahnyadarahku - demimalaysia - harimaumalaya - riskeverything - malesia - footballshirt - malaysia - kitroom - affsuzukicup - unleash - nikefootball -
amyhakimofficial : So spectacular β€οΈβ€οΈπŸ˜‰
bangchiq_alief : Kuning pling lawa ><
khairulee - _shockbae_ - harimaumalaya_fc - lukmanhafidz -
instagram
nnamaruko
Saya prihatin sama orang2 kita ini.. Hobi sekali buang sampah sembarangan bahkan di rumh makan cepat saji sekalipun masih sempat buang sembarangan.. Apa mgkn mereka berpikir kalo buang sampah sembarangan di kali bikin banjir tp kalo di restoran gak bikin banjir kali ya?? #Sampah #prihatin #negaraku
negaraku - sampah - prihatin -
aichigawa : Miris bgt liat tmpt byk smpah brserakan gt mbk πŸ˜”
nnamaruko : @azzaffandi benull....benul.. , @aichigawa miris semirismirisnyaaa..
muhammad.i.azzam : Paling sering di sede, botol aqua, ama sisa kardus sisa makanan -.-
avievelyn3 : Anna....mana ya rio blm ksh nmr tlp dia...info k aku ya
nnamaruko : Bukan aku lho @muhammad.i.azzam pelakunya..
nnamaruko : Ce @aveliany kontak linenya apa? Tak add punya cece dl trus tak kirimin no.nya rio..
aveliany : Ehem,salah mention mention @avievelyn3 yang bener :D
nnamaruko : Oh iya seh @aveliany ini ave yg lain.. Hahaha... Sorriiii...xD
azzaffandi - lucas_leandro1445 - amalia_sunaryo - sabrinagodelava -
instagram
aminsyuki
Tb 2013 Bang!!πŸ”« #ktm #ipoh #sohut #poludai #tumblr #loll #me #negaraku
me - tumblr - ipoh - poludai - loll - sohut - ktm - negaraku -
akieyla_ : Nice awesome
nurul_eykin98 : Nice pic @aminsyuki
puterimuzaffa : @aminsyuki cantik! !sygsss smart lha
puterimuzaffa : @aminsyuki eh!ni you ke?
dygnurshaheera : Followbck?
zcish_xoxo : done follow .. follow back kayy
izzanijr : Followback @aminsyuki
minicopper_lavender : Followback dear..^_^…@aminsyuki
adekstella_97 - therealzura - farra_dcurtis - ellaasyikin -
instagram
suanhuang
帅!#Negaraku #throwback #penang #precious #pbim #prettyboy #wildwolf
negaraku - wildwolf - throwback - penang - precious - prettyboy - pbim -
mrzhariff : Friendship till the end.
danialhamka_official : Have a lovely day
kaksri : awesome ig
xiaothong_w - ridwan_bloodyslayer - mir_qazi - mrzhariff -
instagram
salutemalaysia
Ada lebih dari 140 bahasa pertuturan digunakan di Malaysia. Secara umumnya, jika ditanya pada rakyat Malaysia secara umum, hanya 30 bahasa pertuturan yang dapat dikenalpasti, ratanya2 melibatkan BM, BI, dialek Cina, dialek India dan bahasa peribumi yang utama di Sabah & Sarawak. (Baru 30) Namun begitu, bagi pakar linguistik dan bahasa, mereka mengkaji perbezaan bahasa bukan hanya terhad pada bahasa2 utama sahaja malah bahasa pertuturan yang melibatkan dialek (loghat) tempatan, creole (slanga, bahasa pasar) dan bahasa campuran (bahasa rojak, Manglish dll). Melalui satu eksperimen di kota2 di Malaysia dengan frasa "Kamu sudah makan kah?" penganalisis mendapati ada 10 cara menyebut frasa berkenaan yang berbeza termasuk dengan BI. (Baru 10) BM sahaja mempunyai lebih kurang 9 dialek (termasuk BM Piawai kira 10) termasuk 14 dialek Cina yang dituturkan oleh orang Cina, dicampur bahasa Baba Nyonya Peranakan, Tamil Peranakan, Kristang Portugis, Siam.... (Baru 28) Apabila kita menyeberang ke Malaysia Timur, terdapat sekurang2nya 90 jenis bahasa pertuturan. Yep, ini termasuk 60 bahasa pertuturan etnik peribumi asal Borneo. (Dah 90) Kira2 semua ..... lebih kurang anggaran 158 jenis bahasa pertuturan ... hah, sebab itu bahasa jiwa bangsa yeeee .. #salutemalaysia #funfact #faktaMalaysia #bahasa #negaraku
negaraku - faktamalaysia - bahasa - funfact - salutemalaysia -
a.effendi90 - nadiasaed - ajut_87 - syahmean93taj -
instagram
nordiantiyanti
#merah#putih#indonesia#negaraku#sekian#mokasih
negaraku - putih - mokasih - merah - indonesia - sekian -
dhieny_anshor - widyrachma - qory_irawan - utariswadesi -
instagram
hairul1963
Parodi BBM #NegaraKu
negaraku -
instagram
Iconosquare feedback